У свету уметности (мој хоби)


Цртање   Цртање за мене представља право уживање и одмор од свега што нам се у животу дешава. Није потребна ни скупа опрема, већ је само битна воља и мало слободног времена како бих постигао оно што стварно волим у животу.
   Цртање ме инспирише. Понекад и мени мало помогне други цртеж, како бих добио идеју.
   Међутим, када је моја идеја за цртање пуна симболике и испуњености, цртеж се сам уклопи. Човек се може наћи у њему, а ако се при том у потпуности уђе мислима, добија се осећај испуњености и опуштености.
   Такав утисак оставља и цртеж Мона Лизе Леонарда да Винчија, које ме је задивило. На први поглед слика је веома тешка и збуњујућа за рад, али са мало више концентрације и разумевања сликареве идеје, могу је веома лако урадити. Сликар је у делу показао спокојство, а њене груди, врат, лице и руке обасјане су светлошћу истог интензитета. Када се загледам, видим да њен поглед оставља илузију наше комуникације. Могу слободно да кажем да је на слици приказана мистериозна, идеализована жена, блиска и далека у исто време. Такође, приметио сам да се на њеном лицу налази скривени симбол, а њега представља сам сликар.
   Леонардо да Винчи је сликар који ме је импресионирао и кога највише волим у цртању и сликарству. Не само да је био сликар, већ и вајар, архитекта, астроном... Када гледам портрет Мона Лизе, видим личну слободу која се огледа у њеним очима. На њој је блистава одећа од свиле која одаје утисак уважености и угледа жене .
      Човек не може нешто урадити ако нема довољно искуства и вере да може нешто да наслика. У зависности од тога колико уствари познаје себе и друге људе - толико може и пренети своју мисао у дело. Такође, пут да се замисли и уради нешто није компликован, већ ми сами чинимо да тако буде. То се исто дешава и мени. У животу сам видео и научио мноштво ствари, али никада нисам одустао од нечега што сам хтео да урадим. То за мене представља понос и знак да никада не треба да се предам. Упорно тежим савршенству и сваким кораком и даном сам све ближи.

Жељко Стефановић III3 e
Фотографију снимио Жељко Стефановић III3 e

 

Свеска са мојим скицама 

(одломак из задатка)

      ...Своје мисли скрећем пливајући кроз друге светове које из своје маште претапам на папир. На овај начин успевам да сам себи створим оно што ми је потребно да испуним празнину када се она отвори. За мене не постоји ништа лепше и ништа што ме више испуњава него када прођем кроз испуњену свеску пуну скица и завршених радова који у мени пробуде успомене. На овај начин искључујем се из света у коме понекад помислим да нема више ничег лепог и чистог, из света пуног смећа и покварених људи који нам загађују планету, а самим тим уништавају и саму душу људи којима је потребна лепота да понекад побегну у њу.Илија Јанковић III3 e

Нема коментара:

Постави коментар