Вук Спасојевић  II7e


Доситејева мисија у Србији



Просветитељски програм у Србији био је посвећен искорењивању предрасуда, незнања и неписмености, увођењу народног језика у књижевност. Критикована је сујета и нерад. Један од најзначајнијих српских писаца просветитељства бои је Доситеј Обрадовић...
...Доситејева просветитељска мисија била је метода слободе мишљења код људи. Наука и образовање су помагали човеку у развијању тих способности. Да би човек разликовао право од лажног знања, добро од зла, треба га научити да самостално расуђује. Слободно, рационално мишљење се заснива на природној способности која је дата свим људима да разликују истину од лажи и добро од зла. Наука има улогу средства које омогућава да се природна способност развија, јер здрав разум није био довољан, па је морао да буде "просвештен"
Доситеј је био један од важних учесника у уређењу устаничке Србије и један од главних дипломата. Књижевност је током његовог рада и након Доситеја много напредовала, а његова књижевна дела су и данас међу најзначајнијима.




 

 "Шта ваља старији младим да казују"

                                                               Доситеј

(одломак из литерарног рада који је учествовао на истоименом наградном конкурсу)

  ... Мислим да старији младима треба да укажу на реалан живот, без шминке и цензуре, на начин како да се изборимо за оно што волимо, како да се понашамо и кад нам није стало ни до чега, али и да нам укажу довољно поверења за неке ствари за које они мисле да смо ми још млади и да нисмо способни за велика дела. Поверење између родитеља и деце је корак ка самосталном и нормалном животу који нас чека у будућности.

Игор Станковић I7 e

Нема коментара:

Постави коментар