Страхиња Радовић  III4 е

Човек није створен за поразе, може бити уништен, али никада побеђен

У роману "Старац и море" сусрећемо се са ликом старца Сантјага који нам открива како човекова воља и самопоуздање могу учинити да човек изађе као победник.
Пораз може обесхрабрити човека и натерати га да одустане и повуче се, али човек може да нађе снаге да се уздигне из пораза и покуша опет. Такав је био Сантјаго, старац чији је живот последњих месеци био пун изгубљених битака. Ипак, никада није одустао, чак и када је све изгледало безизлазно. Нашао је вољу и снагу и изашао је као победник, јер он, као и свако од нас, не може бити побеђен. Оно што је помогло Сантјагу јесте његова жеља да покаже дечаку Манолину да упркос својим годинама има и даље снаге и вештине и да је један од најбољих рибара. Дечак је за Сантјага представљао извор снаге да се докаже, најпре себи, а потом и осталима да је он и даље одличан рибар.
Људи нису свесни своје снаге и колико могу да ураде када дође неко искушење. Тек кад га преброде, они покажу себи колико су заправо јаки и за шта су све способни. Свако од нас има свог "Манолина" који нам помаже и даје снаге када нам је најтеже..
Није битно колико пораза и неуспеха човек доживи, битно је да устане и покуша поново, све док не успе.

Нема коментара:

Постави коментар